Hokbezoek 24 mei 2014

Dit keer was het hokbezoek bij fokkers in Duitsland en wel net over de grens van Twente.

Het hokbezoek startte bij Helmut Guder in Gildehaus waar we prima ontvangen werden met Kaffee en Kuchen. Na een inleidend gesprek over programma hebben we Helmut,s   dieren bekeken en zijn toen naar Bentheim gereden waar we het Kasteel  hebben bezocht. Helmut fungeerde als gids bij de rondleiding en ik kan zeggen de Burcht Bentheim als bouwwerk is indrukwekkend. Onze koningin Emma 1858-1934 had familieëre banden met de leden van dit huis.

Daarna een fokker in de buurt bezocht waar we allervriendelijkst werden ontvangen. Deze man fokte Twentse hoenders in de patrijskleur, en ook nog een Duits ras,  Dresdeners. Bij deze man zagen we  hoe het niet moet,  hij had te veel dieren op te weinig oppervlakte. De dieren zagen er niet al te gezond uit en wat speciaal opviel dat zijn Twenten zeer bleke poten hadden, waarschijnlijk kwam dat   door verkeerd voer en/of  een foute selectie.

Hierna de tocht voortgezet naar Nordhorn waar we de dierentuin bezochten mede doordat in deze dierentuin Twentse hoenders ( Kraienköppe ) in de zilverpatrijs kleur rondlopen en waar ook gericht mee gefokt wordt. De grote Twenten die losliepen kwamen we al snel tegen en de kwaliteit was heel aardig. In één van de oude boerenschuren op het terrein was nog een opfok hok voor de Twentse hanen, de hennen konden we niet vinden. Hierna werd het tijd om de inwendige mens te versterken en dat hebben we toen maar gedaan.

Na het bezoek aan de dierentuin gingen we naar het volgende en laatste adres en wel bij fokker Bernard Baumeister. Bernard Baumeister is fokker van Antwerpse baardkrielen in vooral blauw, en daarnaast nog wat koekoek en zilverpatrijs kleurige. Van mij kregen ze allemaal een F.                     Ook fokt hij nog wat Watermaalse baardkrielen. Wat een kwaliteit zagen we daar, vitale dieren waar de gezondheid en kwaliteit vanaf spatte. Bernard is dan ook vele malen Duits kampioen geweest en ook enkele keren Europees kampioen. Toen we zijn kippenkamer binnenkwamen werd je er stil van, de wanden hingen vol borden, ereprijzen en vaantjes en ik weet niet wat allemaal meer, ongelofelijk!  De huisvesting van de dieren was zeer goed verzorgd en over alles was nagedacht. Hoe verspillen mijn dieren zo weinig mogelijk voer? Hoe vang ik de mest op? Waar zet ik mijn drinkbakken zodat de bakken niet bevuild worden? En meer van dat soort dingen, gewoon geweldig om dat allemaal te zien. Ook toen we met zijn allen in zijn Kippenkamer koffie dronken en er vragen gesteld werden over hoe voorkom je coccidiose en welke middelen gebruik je tegen welke luizen bleek dat Bernard daar ook zeker over nagedacht had en er ook naar handelde. Om coccidiose te behandelen /te voorkomen heeft hij een schema opgesteld en tegen luis heeft hij wel drie totaal verschillende middelen in gebruik en voor het voeren van groenvoer heeft hij een speciaal molentje om de groenten te vermalen. Het bezoek bij deze fokker was de slagroom op de taart van deze dag en wie er niet bij was heeft echt wat gemist. Als afsluiting hebben we op verzoek van Conno nog ijs gegeten in Gildehaus anders was zijn dag niet compleet. Hemut en Conno bedankt voor de organisatie. Willem Molenveld

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security