Fokkers van het Twentse Hoen weten het al, het fokken van kippen of een nieuw ras is een kunst. Met name om de gewenste kenmerken en eigenschappen in een dier te verzamelen die dit vervolgens ook weet mee te geven aan de nakomelingen.

In Enschede, in Concordia, om precies te zijn van 8 april tot en met 2 juni, loopt de Expositie How on earth should this be art? De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen ziet in de kip een andere kunstvorm.

Aanwezig zijn ondermeer twee donkere, zwartbruine hennen en een goudgele haan met hier en daar een beetje donkergroen. Zo op het oog doodgewone, mooie kippen. Schijn bedriegt, deze kippen zijn kunst. 


Deze drie kippen uit de ‘collectie’ van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen zijn een kunstproject. Sinds 2000 kruist de Vlaming Belgische kippen met soortgenoten uit andere werelddelen, een ‘proces’ dat hij met het resultaat van iedere kruising herhaalt.
Zijn doel is het vinden van de ‘oerkip’ met dna van alle kippensoorten op aarde; een kosmopolitische kip. Hij wil geen superkip, maar juist een bastaard die de genen van alle nationale rassen in zich draagt.
Zijn ideaal is om zo een universele, kosmopolitische kip te laten ontstaan. Daarmee is zijn kip een symbool voor het individu dat verbonden is met anderen. En daarmee wordt de kip kunst. De kosmopolitische kip is kunst

Audrey Hoemakers van Concordia nodigt mensen uit om te komen kijken naar kunst die niet direct als kunst is te herkennen en iedereen mag daar een mening over hebben.
Dat geldt voor zowel het bezoek als de mensen die hier werken of vrijwilliger zijn. Het zou mooi zijn als iedereen reageert in de zin van ‘oh wat mooi’, ‘geweldig’ of ‘leuk’, maar dat is niet alleen wat kunst is.
Als het om dieren gaat kan er meer emotie spelen en nemen mensen het persoonlijk op. En hier werken veel dierenliefhebbers.” Met de vraag of kippen als kunst – zij lopen in een ren van 3 x 3 meter – moeten worden tentoongesteld, is de discussie over ‘How on earth should this be art?’ dus voor aanvang al begonnen.
De tentoonstelling opent zaterdag 8 april en loopt tot en met 2 juli in en rond Concordia aan de Langestraat.

ENSCHEDE – de kosmopolitische kippen bij Concordia, ze zitten in een ren en ze zijn ‘kunst’.
FOTO: Frans Nikkels FN20170329

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security