Keuring Twentse Hoenders op de Oneto 2015

Het gebeurt een keurmeester niet vaak dat hij bij kooi no. 1 moet beginnen met zijn keuring, maar door de clubshow van de Twentse Hoender Club, was dat in de nieuwe hangar het geval.

62 Twentse Hoenders is een mooi aantal voor de clubshow. Ze waren verdeeld over 6 erkende kleurslagen en twee nog niet erkende kleurslagen, maar daarom niet minder mooi. De kleur Patrijs was met vijf hanen en negen hennen aanwezig en in een mooie kwaliteit. De winnende dieren waren hier van H. ter Huurne, die zowel in de hanen en de hennen won. Mooie type dieren, enkele dieren moeten niet groter en aandachtspunten zijn: hals- en zadeltekening en de pootkleur. Geelpatrijs is een hele mooie kleur, hier aanwezig met 3 hanen en 4 hennen. Hier was Enserink de winnaar, zowel bij de hanen als bij de hennen. Goede type dieren al kan de kleur soms iets egaler en de tekening in hals en zadel bij de hanen moet zwart zijn. Ook hier geldt mooie korte koppen, fraaie kammen maar de pootkleur kan soms iets geler. Wit Patrijs is een hele mooie kleur, jammer dat Molenveld niet wat meer medestanders krijgt. De borstkleur moet wel voldoende zalmkleurig blijven. Zilverpatrijs (Twentse griezen) waren in een prachtig aantal aanwezig namelijk 14 hanen en 21 hennen. Bij de hanen zat de prachtige haan in kooi nr. 31 met het hoogste predicaat U van Harry ter Huurne, die later het mooiste grote hoen van de show werd. Proficiat!

Maar ook de overige hanen mochten er zijn. Gelukkig zijn we het crème in hals en zadel weer kwijt. Winnaars waren hier naast ter Huurne: ten Dam, de Vogel en Weingarter. Ook in de hennen was ter Huurne  iedereen de baas met 1 F en 5 F, goede tweede was de Heer Tenkers met 2 F en 3 F, ten Dam showde de 4 F en de Poel te Groen sloot de rij met 6 F. De egale dekkleur met de fijne  pepering en dan nog zonder schachtstreep, blijft hier de moeilijkheid. Als de hals en zadeltekening bij de hanen mooi scherp is, is het moeilijk een mooie pepering te fokken. Ook blijft het moeilijk om mooie egale zalmkleurige borsten te fokken. In blauwzilverpatrijs een mooie haan van dhr. Enserink, de hennen moeten egaler van kleur. Koekoekzilverpatrijs is nog niet erkend, maar Molenveld liet goed zien hoe mooi deze kleur kan zijn. Een mooie oude koekoekhen sloot de rij, iets donker van kleur, maar met mooie gele poot- en snavelkleur. De laatste haan was eigenlijk koekoekzilverpatrijs en geen koekoek, maar was wel mooi van model.

Ik had een hele mooie keuring en ben met een voldaan gevoel naar huis gereden en ik wens  jullie veel succes bij de fokkerij in 2016.

Ben Schurink

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security