Keuring Twentse hoenders Oneto 2017,
Europashow Nederlandse hoenderrassen.

Ik vond het een eer om als voorzitter van de Twentse Hoender Club op deze dag de grote Twenten te mogen keuren.

De 79 dieren waren verdeeld in:  21 patrijs, 7 geelpatrijs, 1 blauwpatrijs, 1 witpatrijs, 41 zilverpatrijs, 4 blauwzilverpatrijs, 1 koekoekpatrijs, 1 koekoekzilverpatrijs en 2 koekoek.

De patrijs hanen; deze waren van zeer goed type, maar aan de kleine details ontbrak het nog al eens.
Denk er aan dat er wel een ronde borst getoond moet worden vaak waren ze te vlak in.
Ook waren er enkelen slordig of niet volgroeid in de staart, de patrijskleur was prima.
De fraaiste haan was van H.P. Enserink.
Bij de hennen was de grondkleur prima maar bij veel dieren kon de pepering wat fijner.
Het type was meestal oké, maar bij sommige dieren was de staart spreiding te royaal.
De hen van W.A.J.M. van Dam was in deze klasse de mooiste.

 

Dan de geelpatrijzen; W. Molenveld had hier de mooiste dieren, zowel bij de hennen als hanen waarbij ik een opmerking heb gemaakt over de kopversierselen deze werden bij de hanen te groot. Dit sloot het dier uit voor de eindronde.

Blauwpatrijs haan; voor deze kleurslag een prima kleur, alleen de staart was in mindere tentoonstellingsconditie.

Witpatrijs hen; fraai type, maar de kleur was helaas niet genoeg roomkleurig. Wel fijn dat er nog een fokker is die zich hier wat op toelegt.

Dan drie meerjarige zilverpatrijs hennen die allen een zeer goed type lieten zien, maar door wat ouderdom verschijnselen niet verder kwamen dan een G.
15 Zilverpatrijs hanen: het type wisselde nogal wat van erg grove (plompe) naar erg smalle dieren.
Wij zoeken een slank, sierlijk en breed hoen in de schouders, vooral het sierlijke en daar hoort ook weer een ronde borst bij. Het zal wel moeilijk zijn, maar de staarten konden mij niet bekoren. Ook waren enkel dieren niet mooi zilver van kleur, het mooiste dier was van L. Heymans.

Nu de zilverpatrijs hennen, 23 stuks, hier een mooie kwaliteit, veel fraaie types met mooie gele benen. Ook de kleur en pepering konden een ZG waardering makkelijk doorstaan. Let wel op dat de hen een kam heeft en geen rode kopvlek. Ook heb ik er enkelen moeten drukken op de peperingbandje in de borst, desondanks kon ik hier 5 maal een F geven.
De winnende hen van H. ter Huurne blonk uit in kleur en een super mooie pepering. Deze werd ook de mooiste van mijn keuring.

Blauwzilverpatrijs; om deze kleurslag goed te keuren blijft lastig, nu 2 hanen en 2 hennen. Ik vond er één hen uitspringen voor deze kleurslag een uitzonderlijk mooi dier. Proficiat W. Molenveld.

Dan volgden een meerjarige koekoekpatrijs hen ( G91) en een jonge koekoekzilverpatrijs hen (ZG 94). Deze zijn bij de groten nog niet erkend, toch zou het een aanwinst zijn als deze een keer toegevoegd worden.

De rij werd afgesloten met 2 koekoek dieren, een jonge haan (ZG93) en een jonge hen (G91). Beide acceptabele dieren, de haan had een sprekender koekoektekening dan de hen, dieren niet erkend.

Afsluitend: ik heb een zeer waardevolle keuring gehad met veel kwaliteit en een terechte winnaar: Harry ter Huurne.

Enschede, 1 december 2017

Met vriendelijke sportgroet
Bert Kremer.

Twentsehoenkrielen op de Oneto / Europashow  2017

De keuring viel in kwantiteit tegen. Gemiddeld zien we ruim vijftig Twentse krielen op de Oneto waar jaarlijks de clubshow is ondergebracht en dan is 56 niet echt spectaculair. Vanuit de Duitse speciaalclub weet ik dat dit niet echt leeft. ( alleen als het in Duitsland is) Bovendien gingen er nu ook fokkers naar Leipzig om daar de competitie onderling aan te gaan.

Kwalitatief valt er wel wat op te merken en dat gaan we in het kort hieronder doen.

De patrijshanen: aardige vogels en niet echt top. De typische ronde vorm van de sikkels kon beter en dan ben je gelijk in type achterop. De hennen vond ik beter en het op één na beste dier viel dan ook in deze klasse. Qua type fraaie kip met ideale romp en rug lengte naast fraaie onderbelijning. Vooral de brede bevedering, grondkleur en pepering blonken daarnaast uit. Dikke F. De geelpatrijs haantjes mooier dan de patrijs hanen en dat is al jaren het geval. De één te licht van kleur en de ander Fraai op alle onderdelen.  Bij de hennen ook één met een miskleur, veel te lichte hals, de overige prima van kleur tekening en bovenal het type. Blauwpatrijs haan die te donker van kleur was maar qua type heel aardig. Lange rug mooie staart alleen wat horizontaal in stand. Een Twent en dan vooral de haan moet trots de borst wat hoog dragen. Iets opgericht van houding zodat de schouders er ook zichtbaar stoer uitspringen. Daar moet je een pootloot op kunnen leggen. De hennen aardig van kleur en pepering wel wat roest op de schouders. Blauw is ook bijna een onmogelijke opdracht op patrijsvarianten. Bij oud- en modern Engels vechters kom je wel ideale grondkleur en blauwe pepering tegen dus het kan wel maar niet met nu bestaande lijnen.

De blauwzilverpatrijs hen had vooral in de kleur wat aandachtspuntjes. 

Het roodpatrijshaantje liet het in rug en romplengte afweten, karakter had die wel maar daar wordt niet op beoordeeld (vals kreng) . De hennen prima van kwaliteit en ook hier een F hennetje op alle onderdelen.

Koekoekpatrijs verassende kwaliteit haantjes. Onbegrijpelijk dat niet meer fokkers zich tot deze veelkleurige diertjes aangetrokken voelen. Stand kon wat opgerichter maar vooral perfecte staartvorm en rug/romplengte met fraaie onderbelijning sprong eruit. De zilverpatrijzen verwacht je van oudsher in de beste kwaliteit en 1 december was dat bij de hanen het geval. Twee “broertjes” die er duidelijk bovenuit staken. De U haan had op moment van beoordelen een wat vloeiender rug staart overgang dan hij het hele weekend verder liet zien.

Verder een topper op alle onderdelen. Een aantal hanen hebben we maar even gewogen omdat het er erg fors uitzag allemaal. Gewichten van boven de 1600 gr. waren het resultaat. Eigenlijk moet je die eruit gooien met een O maar daar heb ik niet voor gekozen. Mensen betalen inschrijfgeld en kunnen ook gestuurd worden met het keuren. Dan een paar hennen met kromme borstbenen, dat is echt zonde van je inschrijfgeld net als miskleurige ogen.

De hennen in zilverpatrijs waren zeer ongelijkmatig in kwaliteit. Opvallend is de borstkleur die zalmkleurig moet zijn en vaak ondefinieerbaar melig bruinachtig is met lichte nerven en nog altijd soms dat peperbandje. Grondkleur vaak te donker of te veel samengestelde pepering waardoor de dieren donker ogen. Koppen lang en nauwelijks wenkbrauwen. Nog storender zijn voor mij bleke gezichten met witte oren en ook die kwam ik tegen. Kopjes van de hennen graag bezet met witte veertjes zodat net als bij de hanen het contrast fraai zichtbaar is.

Het Europese systeem van kaarten invullen is niet echt mijn ding. Terecht dat een fokker mij erop attendeerde dat er wel meer op de kaart had gekund. De gedachte dat bij een O, de kaart verder niet hoeft ingevuld heeft mijn handelen bepaald en dat was niet conform de regels en afspraken.

Mocht ik hiermee fokkers hebben teleurgesteld en slapeloze nachten hebben  bezorgd, dan hierbij de belofte dat ik het een volgende keer beter zal doen. Meer Nederlandse methode op een Duitse kaart.

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security