Koekoekpatrijs

Kleurslag koekoekpatrijs
Koekoekpatrijs haan

Erfelijk is de kleurslag koekoekpatrijs gelijk aan patrijs met daarbij een extra factor die het zwart veranderd in koekoek. Deze factor is gelachtsgebonden. Daar de hen deze factor maar één keer heeft en de haan twee keer zal de invloed van het koekoek bij de haan dan ook veel groter zijn.

De haan is gelijk aan de patrijshaan, waarbij al het zwart is vervangen door koekoek. Ook de goudkleuren zullen iets lichter van kleur zijn.
Bij de hen is de halskraag gelijk aan patrijs, waarbij het zwart is vervangen door koekoek. Ook de goudgele zoom is iets lichter. De borst is zalmkleurig en de rest van het lichaam is grijsbruin-donkergrijs gewolkt, waarbij enige pepering in het donkere veergedeelte gewenst is.
Het geslacht van de kuikens uit deze kleurslag zijn bij de geboorte meteen te herkennen. De haantjes hebben een lichtgele kopvlek, die de hennen missen.
Fouten die we bij deze kleurslag zien zijn bij de hanen bruin in de borst, te donkere of te lichte staart en vleugels en een onvolledige getekende vleugeldriehoek.
Bij de hennen komen we nogal eens dieren tegen die te licht zijn in het grijsbruin van de wolking. Je krijgt hierdoor een dier dat op koekoek begint te gelijken. Vaak hebben deze dieren ook koekoektekening in de borst.

 

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security