De gevolgen van vergrijzing, de vogelgriep beperkende maatregelen en eerder Covid, trekken een zware wissel op de instandhouding van ons levend erfgoed. Contacten tussen fokkers zijn geminimaliseerd, iedereen lijkt te wachten op een oplossing als vaccinatie en stelt de aanschaf van dieren uit.

Uit een recente inventarisatie door de Twentse Hoender Club (THC) op verzoek van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en het Wageningse Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) blijkt dat het aantal fokkers van Twentse Hoen krielen dusdanig gering geworden is dat gevreesd moet worden voor de instandhouding van de Twentse kriel. Maar ook over het Twents Hoen – de groten – bestaan zorgen.

Om deze reden heeft Robert Hoornstra, secretaris van de THC de media opgezocht (zie het artikel opgenomen in de Twentse Courant / Tubantia) en heeft hij samen met Klaas van der Hoek in het programma Hart van Nederland de noodklok geluid.

De THC wil samen met de huidige fokkers en geïnteresseerde liefhebbers fokcirkels opzetten. Hierbij wordt jaarlijks een fokdier doorgegeven aan een andere fokker of liefhebber en is er onderling overleg tussen de deelnemende dieren hoe het ras in stand te houden en te verbeteren. Nu zoekt de THC deelnemers voor deze fokcirkels.

Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met Robert Hoornstra voor nadere informatie.

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security