In tegenstelling tot het vraagprogramma, kreeg ik het Twentse Hoen ter keuring aangeboden. Voordat ik begin, loop ik altijd even langs de te keuren dieren, zo ook vandaag en wat mij opviel dat de kwaliteit wat minder was dan tijdens onze clubshow op de Oneto. Op zich is dat misschien niet zo vreemd, want Twentse hoenderfokkers willen hun beste dieren toch showen op de clubshow.
Ook het tijdstip, einde van ons showseizoen speelt ook een rol van betekenis. Veel dieren waren al over hun hoogtepunt, uiteraard waren er nog steeds enkele fraaie exemplaren van de Twentse hoenders te bewonderen.

De eerste 2 dieren waren Patrijs hanen, deze lieten het in type wat zitten, borst wat vlak, verder mooie dieren. Dan de Patrijs hennen. Goede type dieren maar lieten het in kleur en te grove pepering zitten. Ook miste ik bij enkele dieren de tekening in de vleugels, de grote slagpennen moeten een gepeperde buitenvaan hebben. Het hoogste predicaat in beide klassen was dan ook ZG95 de haan van Wim Molenveld en de hen van Louis Heyman.

Dan de Geelpatrijzen. Haan en oude hen, deze dieren hadden hun beste periode gehad, jammer een G. De Blauwprijzen hadden voor deze kleurslag een zeer mooie kleur een zeer goede pepering, beide ZG. De Witpatrijzen beide mooie dieren, de haan was een fraai dier F met helaas wat te veel zwarte smut in het gevederte om de mooiste te worden, ook de hen ZG was van prima kwaliteit deze dieren waren van Henk Enserink.

Dan de grootste klasse de Zilverpatrijzen, bij de hanen ben ik consequent geweest om op alle beoordelingskaarten kleur moet helderder te laten zetten, deze moet zilverwit zijn en dat waren ze niet. De winnende haan F van Louis Heyman was daar geen uitzondering op, maar deze benaderde het meest de zilverwitte kleur. Nee, het lag niet aan het licht in de hal.
Bij de hennen viel op dat er enkelen waren die i.p.v. een kleine verhevenheid als kam alleen gladde huid als kam hadden dat is niet de bedoeling. Bij sommige dieren was de pepering wat grof en wat roestig op schouders ook hier de grote slagpennen moeten een gepeperde buitenvaan hebben. Het winnende dier in deze klasse was ook van Louis Heyman een prachtig resultaat.

Dan tot slot nog een Blauwzilverpatrijs hen van Henk Enserink, dit dier beschikte over zeer fraaie kenmerken en verdiende dan ook een terechte F.

Winnaar overal de Zilverpatrijs haan van Louis Heyman, proficiat met dit prachtig resultaat.

Conclusie, een zeer waarde volle keuring met voor fokkers de volgende aandachtspunten.
Pepering graag wat fijner, vaak te grof (samengeklonterd)
Vleugeltekening in de grote slagpennen bij de hennen moet duidelijk aanwezig zijn.
Let op kamvorm bij de hennen.
Zilverwitte kleur moet ook meer zilverwit zijn nu soms te gelig.

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security