Om te beginnen over de Noordshow, het was deze keer wel een heel geweldige show. Grote P.R. voor onze hobby, ook het randgebeuren verdient een dikke pluim.

Er waren 25 Twentse krielen ingeschreven in 5 kleurslagen van enkele inzenders.

Als eerste de patrijskleurige hanen, de eerste hanen waren van type oké, maar van kleur wat aan de donkere kant. Ook waren ze wat fors van bouw. Het 3ehaantje was een topper. Niet alleen in type, maar vooral fantastisch egaal en had de juiste kleur.
Het haantje van Robert Hoornstra werd beste Twentse kriel en werd later ook uitgeroepen tot beste van de Nederlandse rassen en werd verhoogd naar predicaat Uitmuntend. Net als op de Oneto was het ook hier in Assen meer de Robert Hoornstra show, in alle kleurslagen prima dieren.
Vervolgens de patrijs hennen, ZG tot F type dieren, het verschil zat hem merendeel in de kleur die soms iets donker of wat ongelijk of dat de pepering iets fijner mocht zijn. De borstkleur was ZG. De 1eF was een mooi dier.

Bij de geelpatrijzen een haan en een hen, beide ZG dieren in type, kleur en tekening.

In blauw patrijs 1 haan en 3 hennen, bij blauwpatrijs is het erg moeilijk om daar vooral bij de hennen de juiste kleur er op te krijgen. Het zijn met name de hennen de meestal te veel egaal blauw laten zien met te weinig patrijs kleur. Ook hier was het haantje wat fors van bouw, wel ZG type, Fraai in kleur en tekening.
De hennen ZG tot F type, en in meer of mindere mate de kleur iets te blauw. De 1eF hen had een fraai type, maar ook de kleur en tekening voldeed ZG.

Witpatrijs is de volgende kleurslag, een mooie kleur slag. Mooi haantje, iets fors. Fraai in kleur met enkele kleurspatten in de staart, vleugeldriehoek moest sterker van kleur. De 3 hennen ZG tot F type, mooi van kleur en soms moest de borstkleur wat sterker. Dit blijft moeilijk omdat je bij de juiste borstkleur er te veel kleur in de rest van de bevedering aanwezig zal zijn.1eF hen mooi type dier en ook de kleur was prima.

Tot slot de zilverpatrijzen, 1 haan F type, iets fors en soms iets hoekig in zadel. De haan was wel geweldig helder van kleur en had ook mooie brede slagpennen en een fraaie staart partij 1eF. Daarna waren er 6 hennen, de eerste dieren waren minder door enkele uitsluitingsfouten. De laatste 3 hennen voldeden heel goed, ZG tot F type. ZG in kleur en pepering min of meer in fijnheid. De borstkleur was ZG. De 1eF hen was een fraai hennetje met ZG kleur en pepering.

Het was een leuke keuring, mooie dieren keurt altijd prettig. De totale indruk was mooie dieren die ZG tot F raskenmerken lieten zien, enkele pluspunten die op vielen waren fraaie staarten, brede slagpennen en mooie conditie.
Enkele aandachtspunten zijn: Niet te fors van bouw, brede bevedering bij de hennen op de rug. Beenkleur verdiend ook aandacht.

Tot slot wil ik Robert Hoornstra van harte feliciteren, niet alleen met deze overwinning maar met het hele seizoen met het behalen van prima resultaten.

Pin It on Pinterest

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security